Od przybytku boli głowa – ten syndrom jest znany wszystkim osobom, które próbowały dokonać właściwego wyboru spośród setek możliwości. Nie inaczej sprawa wygląda z masłem orzechowym. Odkąd stało się jednym z ulubionych produktów dietetyków i trenerów sportowych, rzesze klientów szturmują sklepy spożywcze w poszukiwaniu tego magicznego słoiczka.

Nic dziwnego – pomimo wysokiej kaloryczności, masło orzechowe pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz uzyskaniu odpowiedniej muskulatury, a także posiada wiele funkcji prozdrowotnych, z witaminami B, białkiem i zdrowymi kwasami tłuszczowymi na czele. I w dodatku jest uniwersalne – nadaje się i do potraw słodkich, jak i słonych. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych. Biorąc pod uwagę powyższe właściwości, masło orzechowe wydaje się być produktem idealnym. Owszem, jednak przed zakupem, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które pomogą nam dokonać najlepszego wyboru.

Masło z orzechów arachidowych


Jest to najczęściej spotykany rodzaj masła, powstały z orzeszków ziemnych, zwanych potocznie fistaszkami. Przywędrowało do nas z USA i zyskał olbrzymią popularność, głównie z powodów smakowych. Ale i zdrowotnie nie ma sobie nic do zarzucenia, bowiem jest źródłem cennego białka, witaminę E i magnez. Spożywane codziennie, wpływa na zwalczanie wolnych rodników.

Masło z orzechów laskowych


Drugi co do popularności rodzaj masła orzechowego, o bardziej wytrawnym smaku. Jest to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, błonnika, białka oraz witaminy E. Jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, bowiem zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny w prawidłowym rozwoju płodu. Szukaj go tutaj: https://sklep.pi-nuts.eu/

Masło z orzechów nerkowca


Najsłodszy rodzaj masła orzechowego. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, zatem będzie idealnym wyborem dla wegetarian. Ponadto wyróżnia je wysokie stężenie żelaza oraz magnezu, a zawarte w nim tłuszcze wspomagają usuwanie szkodliwego cholesterolu w organizmie.

Doczytaj jeszcze: http://mydietetycy.pl/smacznie-z-pi-nuts/