Pasta waniliowa

pasta waniliowa

W dzisiejszych czasach podróże po niemal całym świecie są na wyciągnięcie ręki. Podróżować możemy na różne sposoby. Jednym z nich jest podróż, którą odbyć możemy we własnej kuchni. Podróże kulinarne, bo to o nich mowa, mogą dostarczyć naprawdę niezwykłych i niezapomnianych przeżyć i wrażeń. Chociaż brzmi to banalnie, wystarczy przepis na danie kuchni z wybranego zakątka świata oraz najlepsze składniki, by owe danie przyrządzić. Jednym ze składników, które potrafią wzbogacić każde, nie tylko orientalne danie jest pasta waniliowa.

Skąd pochodzi wanilia?

To roślina z rodziny storczykowatych. Jej wygląd w pierwotnej wersji mógłby niejednego zaskoczyć. W dzikich warunkach rośnie w lasach tropikalnych i liczy aż 109 gatunków. Jej owoce, nazywane laskami wanilii, stanowią przyprawę o niezwykle słodkim zapachu. Aromat ten zawdzięcza długotrwałemu procesowi suszenia. Znana jest na świecie od naprawdę wielu lat.

Pasta waniliowa – z czym to się je?

Pasta waniliowa, przez wysoką zawartość wanilii (zarówno ekstrakt jak i ziarenka) jest przyprawą niezwykle aromatyczną i wydajną. Kojarzona głównie z wyrobami cukierniczymi. Natomiast jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jedyne co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Zapach deserów przygotowywanych z wykorzystaniem wanilii, jest kojarzony zazwyczaj z ciepłem rodzinnego domu, świąt oraz czasu beztroski. Używana do licznych ciast, deserów, kremów, nadaje niezwykły charakter. Dodać ją można również do kawy czy lodów. Dla największych fanów tej przyprawy będzie to niezwykłe doznanie smakowe. Wanilia typu Bourbon charakteryzuje się niezwykle wyraźnym i mocnym aromatem oraz smakiem. Pochodzi z okolic Madagaskaru. Samo przygotowywanie dania z tą przyprawą, pozwoli nam przenieść się do świata egzotyki. Dodanie jej do ulubionego deseru, nada mu klasy. i smaku, który na próżno można szukać w innych przyprawach.

Dostępność pasty z wanilii na wyciągnięcie ręki

Możliwość zakupu produktu z prawdziwą wanilią nie jest dziś już tak trudna. Na szczęście zapomnieć możemy o dodatkach do deserów, które tylko ją imitowały. Pasta waniliowa, to zupełnie inny poziom cukiernictwa, zarówno tego domowego jak i profesjonalnego. Jej wysoka cena wskazuje jedynie na ekskluzywny wymiar tej przyprawy. A na korzyść przemawia duża wydajność tego produktu. Dlaczego więc nie zafundować sobie oraz osobom, dla których przygotowujemy słodkości odrobinę luksusu? Spożywanie deseru dopełnionego nutą wanilii zabierze nas w niezwykłą podróż nie wychodząc z domu.